Bahar aylarında kendini gösteren halsizlik ve yorgunluğun sebebi: polenlerin yarattığı bahar alerjisi olabilir!
Mart ve nisan ayları itibariyle bitkilerden yayılarak havaya karışan polenler, alerjisi olan kişilerde türlü şikayetlere sebep olmaktadır. Bunlardan biri de “Alerjik Rinit”tir.
Bahar mevsimine girmemiz ile birlikte tıpkı doğada olduğu gibi insanlarda da canlanma ve mutluluk hissi yeşermektedir. Buna rağmen toplumda bahar yorgunluğu olarak tanınan; halsizlik, isteksizlik ile birlikte seyreden iş gücü kaybı ve okula devamsızlığa yol açan rahatsızlıklar da gözlenmektedir…
Bahar mevsimine girmemiz ile birlikte tıpkı doğada olduğu gibi insanlarda da canlanma ve mutluluk hissi yeşermektedir. Buna rağmen toplumda bahar yorgunluğu olarak tanınan; halsizlik, isteksizlik ile birlikte seyreden iş gücü kaybı ve okula devamsızlığa yol açan rahatsızlıklar da gözlenmektedir… Polene karşı aşırı duyarlı olan kişilerde özellikle bahar mevsiminin başlangıcında havada dolaşan polen alerjenlerinin buruna ve göze temasıyla burunda akıntı, öksürük, gözlerde yaşarma, burunda tıkanıklık, kızarma ve kaşıntı gibi bulgular meydana gelmektedir. Hatta bazı çocuklarda ve gençlerde astıma bile sebebiyet vermektedir. Bu bulgular polenlerin etkili olduğu 3-6 ay gibi uzun bir süre devam etmekte ve hastaların yaşam kalitesini düşürmektedir. Halk arasında “saman nezlesi” ya da “bahar alerjisi” olarak bilinen “alerjik rinit” bahar yorgunluğunun da sebepleri arasında yer almaktadır.
Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi alerjik hastalıklarda da hastanın öyküsünün alınması önemli bir aşamadır. Fizik muayene belirtilerin görülmesini sağlayacaktır. Sonraki aşama laboratuvar yöntemlerine başvurmaktır. Kanda alerjenlere karşı meydana gelmiş olan özel antikorların (spesifik IgE) ölçümü ile yapılır. Çok sayıda alerjeni hastadan alınan bir tüp kan ile taramak mümkündür. Bu amaçla laboratuvarımızda Türkiye için oluşturulmuş solunum ve gıda alerjisi panelleri çalışılmaktadır.
Bülten İndirin : >> Alerjik Rinit