D Vitamini Eksikliği Covid-19’dan Ölüm Riskini 3,8 Kat Artırıyor…
American Journal of Clinical Pathology dergisinde geçtiğimiz hafta yayınlanan bir çalışma D vitamininin COVID-19 enfeksiyondaki önemini bir kere daha ortaya koymuştur.
Ciddi COVID-19 hastalığıyla hastaneye yatan 186 hastada D vitamini düzeyleri ile akciğer hasarı ve ölüm oranları karşılaştırıldı. D vitamini düzeyi ortalama 18 ng/ml bulundu, erkeklerde daha düşüktü (kadınlar, 20.7 ng/mL; erkekler, 17.6 ng/ml}.
COVID-19 nedeniyle hastaneye yatan hastaların %59’unda ciddi D vitamini eksikliği tespit edildi (25(0H)D < 20 ng/ml} (kadınlar %47; erkekler %67).
Akciğer hasarının ciddiyeti özellikle erkeklerde D vitamini eksikliği ile doğru orantılıydı. Evre 1 akciğer hasarında %55, evre 2’de %67 ve evre 3 zatürrede %74’e ulaşan D vitamini eksikliği tespit edildi.
D vitamini düzeyi 20’nin altında ise ölüm riskinde 3.8 kat artış olduğu gösterildi.
D vitamini düşüklüğü COVID-19’a bağlı hastaneye yatış oranlarını ve ciddi ve ölümcül hastalık geçirme riskini artırmaktadır. Bu sonuçlar D vitamininin bağışıklık sistemi üzerindeki ve COVID’e bağlı sitokin fırtınasından koruyucu etkilerinin azalmasına bağlanmaktadır.