Gıda İntoleransı ve Gıda Alerjisi: Farkları ve Tespit Yöntemleri
Bazı besinlerin tüketimi sonrasında vücudun verdiği olumsuz reaksiyonlar, gıda reaksiyonları olarak adlandırılır. Bu reaksiyonlar genellikle besin intoleransı ve besin alerjisi olmak üzere iki grupta incelenir.
Gıda İntoleransı Nedir ?
Besin intoleransı, savunma sisteminin tepkisi olmayan, özellikle sindirim sistemi ve bağırsaklarda görülen anormal reaksiyonları içerir. Bağışıklık sistemi devre dışı olduğu için genellikle sindirim sistemi ve bağırsakları etkiler. Gıda intoleransı, gıdaların alımını takiben saatler veya günler sonra ortaya çıkabilir.
Gıda Alerjisi Nedir ?
Gıda alerjisi ise savunma sisteminin devreye girerek alerjik reaksiyonlara yol açtığı bir durumdur. İmmünoglobulin E (IgE) moleküllerinin oluşturduğu reaksiyonlarla ortaya çıkabileceği gibi, IgE molekülünün yer almadığı reaksiyonlar da görülebilir.
Farklılıkları Nedir?
Gıda intoleransları ve besin alerjileri benzer semptomları içerebilir ancak farklılıkları vardır. Besin alerjileri genellikle hemen reaksiyon gösterirken, besin intoleransı semptomları daha hafif olup, gıdanın alınmasından saatler veya günler sonra ortaya çıkabilir.
Gıda İntoleransının Belirtileri
Besin intoleransının belirtileri arasında mide ağrısı, şişkinlik, gaz, ishal, irritabl bağırsak sendromu (IBS), döküntüler, ürtiker, tekrarlayan ağız ülseri, migren gibi semptomlar bulunabilir. Bu semptomlar yönetilmezse, günlük yaşamı olumsuz şekilde etkileyebilir.
Gıda İntoleransı Testi
Gıda intoleransı testleri genellikle IgG antikorlarının ölçümünü içerir. Biolab Laboratuvarlar Grubu olarak, FOX (Food Xplorer) Testini kullanmaktayız. Gıda İntolerans testleri kapsamında 286 farklı gıda için IgG ve total IgG antikorlarını ölçerek besin intoleransını tespit ediyoruz. Test sonuçları, bireysel beslenme önerileri içeren bir planla ile birlikte sunulur. Bu plan, rahatsızlık veren gıdaları ortadan kaldırarak semptomları azaltmayı amaçlar.
Besin intoleransının nedenleri arasında gıda, ilaçlar, yanlış beslenme alışkanlıkları, bağırsak florasının bozulması gibi faktörler yer alabilir. Gıda intoleransı testi, kişilere bu intoleransı anlamaları ve başa çıkmaları için önemli bir araç sunar. Ancak, test sonuçları bir uzmanın rehberliğinde değerlendirilmeli ve düzenli bir beslenme planı oluşturulmalıdır.
Çalışma Günleri: Çarşamba 08:00 – Cumartesi 08:00 olarak güncellenmiştir.
Sonuçlanma Süresi: Perşembe 19:00 – Pazartesi 19:00 olarak güncellenmiştir.
Gıda İntoleransı Test İçeriği
- İnek sütü
- Keçi sütü
- Manda sütü
- Koyun sütü
- Kazein
- Alfa- Laktalbumin
- Beta- Laktoglobülin
- Koyun peyniri
- Keçi peyniri
- Ayran
- Çökelek
- Gouda
- Mozzarella
- Parmesan
- Yumurta akı
- Yumurta sarısı
- Bıldırcın yumurtası
- Sığır
- Dana
- Kuzu
- Keçi
- Tavuk
- Hindi
- Ördek
- Tavşan
- Domuz
- Geyik
- At
- Gluten
- Gliadin
- Buğday
- Durum buğdayı
- Siyez buğdayı
- Kavuzlu Buğday,
- Kavılca buğdayı
- Buğday kepeği
- Buğday çimi
- Karabuğday
- Yulaf
- Arpa
- Malt
- Darı
- Pirinç
- Çavdar
- Susam
- Kinoa
- Ayçiçeği
- Kabak çekirdeği
- Çam fıstığı
- Mısır
- Kenevir tohumu
- Haşhaş tohumu
- Keten tohumu
- Acı bakla tohumu
- Yeşil fasulye
- Kuru fasulye
- Maş fasulyesi
- Antep fıstığı
- Kola fındığı (Kola cevizi- katkı maddesi olarak)
- Mercimek Nohut
- Yer fıstığı
- Bezelye
- Soya
- Şeker bezelye
- Demirhindi
- Elma
- Kayısı
- Şeftali
- Armut
- Mandalina
- Nektarin
- Portakal
- Greyfurt
- Karpuz
- Kavun
- Kiraz
- Muz
- Çilek
- Kivi
- Ananas
- Erik
- Nar
- Bektaşi üzümü
- Üzüm
- Kuru üzüm
- Frenk üzümü
- Limon
- Misket limonu
- İncir
- Mango
- Dut
- Papaya
- Çarkıfelek meyvesi
- Altın çilek
- Böğürtlen
- Yaban mersini
- Kızılcık
- Kara mürver
- Ahududu
- Hurma
- Patates
- Tatlı patates
- Soğan türevleri
- Domates
- Patlıcan
- Kabak türevleri
- Karnabahar türevleri
- Salatalık
- Havuç
- Pırasa
- Sarımsak türevleri
- Balkabağı
- Kereviz kökü
- Kereviz sapı
- Turp türevleri
- Brokoli
- Tatlı kestane
- Brüksel lahanası
- Lahana türevleri
- Enginar
- Ispanak Kırmızı pancar
- Bambu filizi
- Hindiba Roka
- Marul, Alabaş
- Pazı
- Zeytin
- Avokado
- Çipura
- Hamsi
- Levrek
- Mezgit
- Sardalya
- Istakoz
- Uskumru
- Somon
- Kerevit
- Turna balığı
- Yılan balığı
- Kılıç Balığı
- Alabalık
- Ton balığı
- Kalkan
- Morina
- Ringa balığı
- Mürekkep balığı
- Dil balığı
- Sazan
- Havyar
- Midye türleri
- Yengeç
- Ahtapot
- İstiridye türleri
- Karides türleri
- Kalamar ve diğer bazı deniz ürünleri
- Nane
- Kimyon
- Kırmızı biber
- Chili biberi (süs biberi)
- Tarçın
- Karanfil
- Kişniş
- Köri
- Fesleğen
- Defne yaprağı
- Çemen otu
- Zencefil
- Ardıç
- Limon otu
- Kakule Hardal
- Muskat
- Keklik otu
- Kaju
- Biber (siyah/ beyaz/yeşil/kırmızı/sarı)
- Biberiye
- Adaçayı
- Anason
- Tarhun
- Kekik
- Zerdeçal
- Vanilya
- Maydanoz
- Dereotu
- Çörek mantarı,
- Sarıkız Mantarı
- Enoki mantarı
- Kral mantarı
- İstiridye mantarı
- Kültür mantarı
- Badem sütü
- Aloe vera
- Karahindiba kökü
- Ginkgo (Mabet ağacı)
- Ginseng
- Dulavratotu kökü
- Guarana
- Aronya meyvesi
- Baobab meyvesi
- Chia tohumu
- Maca kökü
- Un kurdu
- Aspir yağı
- Tapyoka nişastası
- Yacon kökü
- Yosun türevleri
- Siyah çay
- Yeşil çay
- Kakao
- Kahve
- Hibiskus
- Yasemin
- Moringa çayı
- Nane çayı
- Papatya
- Ekmek mayası
- Bira mayası
- Şeker kamışı
- Kara mürver çiçeği
- Bal
- Şerbetçi otu
- M- Transglutaminaz
- Agar Agar (Su yosunu jelatini)
- Siyah küf mantarı (Aspergillus niger)
- Badem türevleri
- Fındık türevleri
- Ceviz
- Hindistan cevizi sütü