İyot ve Sağlık
İyot, insan vücudunda çok küçük miktarda bulunan beyin gelişimi ve büyümenin düzenlenmesinde çok önemli rolü olan, tiroid hormon sentezi için gerekli olan bir eser elementtir. İyotun hem az alınması hem de fazla alınması tiroid hastalığına neden olmaktadır.
En önemli kaynağı ise deniz ürünleridir.
Deniz ürünleri veya süt tüketmeyen özellikle veganlar ve vejetaryanlar risk grubundadır. Bu nedenle veganlar deniz yosunu, iyotlu tuz veya iyot takviyeleri kullanarak iyot eksikliklerini giderebilmektedirler. Genellikle veganlar tarafından yaygın olarak tüketilen tatlı patates, soya, brokoli ve brüksel lahanası gibi sebzeler guatrojen içeriği nedeniyle iyot emilimini azaltmaktadır.
İyot ağız yoluyla alınınca kan dolaşımda fazla kalmaz ve tiroid havuzunda tekrar tekrar kullanılarak ihtiyaç fazlası iyot idrarla atılır. O nedenle idrarda saptanan iyot konsantrasyonları kişinin son 24 saat içinde aldığı iyot miktarı hakkında iyi fikir vermektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün toplumlardaki iyot durumunu belirlemek için yapılan taramalarda kullanılmasını tavsiye ettiği yöntem, hali hazırda idrarda iyot düzeyinin ölçülmesidir.
[vc_row margin_top=”-50″][vc_column offset=”vc_hidden-lg vc_hidden-md vc_hidden-sm”][vc_single_image image=”610″ img_size=”full” onclick=”custom_link” link=”http://www.biolabltd.com.tr/doktora-sor/”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row_full_center_content” bg_color=”#f9f9f9″ margin_bottom=”30″ padding_top=”30″][vc_column][wpc_custom_heading heading=”Faydalı Bilgiler” colored_line=”yes” size=”medium” el_class=”biobaslik”][vc_separator css=”.vc_custom_1537459571439{margin-top: -19px !important;}”][vc_basic_grid post_type=”post” max_items=”100″ style=”pagination” items_per_page=”3″ gap=”10″ arrows_design=”vc_arrow-icon-arrow_01_left” paging_design=”none” loop=”yes” autoplay=”5″ item=”462″ grid_id=”vc_gid:1540995097765-6eab63a0-5bcd-9″ taxonomies=”1″][/vc_column][/vc_row]